Behandelingen – Linguale Orthodontie

Behandelingen – Linguale Orthodontie

Volwassen patiënt, zakenman, veel sociale contacten. Stoort zich al jaren aan zijn scheefstaande ondersnijtanden, maar vind het een probleem om blokjes te dragen. Dus: 2D linguale apparatuur. Minimale hinder bij het praten, totaal onzichtbaar, en afbehandeld in 8 maanden. Dit zijn eenvoudige , maar zeer dankbare behandelingen!

(Behandelaar: J.Aerts)

De drempel om op volwassen leeftijd een orthodontische behandeling te ondergaan is de laatste jaren sterk verlaagd. De meeste volwassen patiënten hebben er geen problemen mee om blokjes te dragen. Niettemin zijn er patiënten die liefst een behandeling met onzichtbare apparatuur wensen. Vandaar het succes van de onzichtbare uitneembare apparaten zoals “Invisalign” of “Clear alligner”. Deze beugels zijn nogal beperkt in mogelijkheden. Met de LINGUALE APPARATUUR kunnen echter alle behandelingen gebeuren, die ook met gewone zichtbare blokjes mogelijk zijn.

Linguale apparatuur wordt aan de tong- of verhemeltekant van de tanden geplaatst. Hierdoor is de apparatuur onzichtbaar. Sinds 2000 werken we met deze linguale techniek. Vroeger met de Ormco “generation 7” brackets. Het nadeel van deze blokjes is, dat ze vrij dik zijn, waardoor het moeilijk is om nauwkeurige tandverplaatsingen uit te voeren. Bovendien zijn er vaak patiënten die hierdoor veel hinder ondervinden bij het spreken.

(Behandelaar: J.Aerts)

Deze patiënte stoorde zich aan haar onregelmatige tandstand. Het middelpunt van de snijtanden stond ook niet in het midden.
Er werd 1 tand verwijderd om ruimte te maken, en de opening werd tijdelijk gecamoufleerd met een schelpje. We eindigden met een mooi uitgelijnd gebit. Het middelpunt stond ook weer ongeveer in het midden.

(Behandelaar: J. Aerts)

Deze vrouwelijke patiënte stoorde zich aan haar ongerelmatige tandstand en smalle tandbogen. Ze had ook een openbeet. In de boven- en in de onderkaak werden 2 tanden verwijderd om ruimte te maken. 1 onderkies moest weg omdat de tand erg beschadigd was, en hierdoor moest er een vrij grote ruimte opnieuw gesloten worden. De tandbogen werden uitgelijnd en verbreed ,en het gebit paste nadien opnieuw goed. De extractieruimtes werden volledig gesloten.

(Behandelaar: J.Aerts)

Sinds 2007 gebruiken we “INCOGNITO” apparatuur. Deze blokjes zijn véél dunner, hinderen bijgevolg de uitspraak omzeggens niet, en veroorzaken ook minder irritatie aan de tong. Bovendien kunnen we er nauwkeuriger mee werken, waardoor een goed behandelingsresultaat sneller bereikt wordt. De volgende jonge volwassen patiënte werd vroeger reeds in alio loco orthodontisch behandeld. Ze was echter niet helemaal tevreden met het resultaat. De tanden stonden nog wat scheef, te ver naar voor en het middelpunt klopte niet.

In de bovenkaak werd Incognito -apparatuur geplaatst. In de onderkaak gewone cosmetische blokjes. Er werd 1 tand getrokken, en de ruimte werd tijdelijk gecamoufleerd met een gekleefd tandje. Naarmate de tanden verplaatsen werd dit schildje weggeslepen. Uiteindelijk werd de behandeling beëindigd met een mooi uitgelijnde tandenboog. Het middelpunt stond weer goed en de extraktieruimte was terug dicht.

(Behandelaar: J.Aerts)

Deze 21-jarige man kwam voor een orthodontische correctie van een onregelmatige tandstand boven en onder. In de bovenkaak stond één snijtand sterk naar binnen gekipt, en zijn tandarts had dit probleem opgelost door de voorkant van de tand dikker te maken met composiet. Deze oplossing was esthetisch goed, maar omdat de laag ,die op de tand gekleefd was, ruim 4 mm dik was, kon de patiënt niet goed poetsen , was het tandvlees onstoken , en bloedde voortdurend. Hij wenste een orthodontische correctie, maar geen zichtbare apparatuur.

Eerst werd de dikke laag composiet op de snijtand weggehaald, en vervolgens werd linguale apparatuur boven en onder geplaatst.

Na 20 controles waren de tandbogen werden verbreed en uitgelijnd, en kon de apparatuur verwijderd worden. Er werden draadjes gekleefd boven en onder, en de patiënt draagt bovendien nog een nachtbeugel om de breedte te stabiliseren.

(Behandelaar: Johan Aerts )

Deze 22-jarige vrouwelijke patiënte kwam voor behandeling van een extreem diepe beet. Ze beet met haar ondertanden in haar verhemelte en bovendien stonden haar tanden scheef omwille van plaatsgebrek.
Er werd een behandeling gestart met INCOGNITO linguale apparatuur boven en onder. De blokjes zitten aan de binnenkant van de tanden en zijn dus onzichtbaar. Een diepe beet kan met linguale apparatuur meestal goed worden gecorrigeerd. Na 23 zittijden werden de blokjes verwijderd en retentiedraden gekleefd om alles mooi op zijn plaats te houden.

Omwille van de uitgroei van de bovenste snijtanden had deze patiënte een “gum smile”. Dit betekent dat ze bij het lachen veel tandvlees liet zien. Dit probleem werd ook mooi weggewerkt door de tandcorrectie.

(Behandelaar: Johan Aerts)

Meer en meer patiënten wensen behandeld te worden met linguale apparatuur. Hierbij worden de blokjes aan de binnenkant van de tanden geplaatst, en zijn dus onzichtbaar. Voor uitgebreide en complexe behandelingen wordt INCOGNITO of HARMONY gebruikt, beide zeer nauwkeurige technieken die echter vrij kostelijk zijn. Voor eenvoudige tandcorrecties waarbij de tandwortels nauwelijks moeten worden verplaatst, bestaan er andere mogelijkheden ,zoals Invisalign of Clear-aligners.Dit zijn uitneembare apparaten, die ook nauweljks zichtbaar zijn. Het nadeel hiervan is dat tandcorrecties vaak erg traag gaan, en bovendien is het ook een vrij dure techniek.

Orthodontie Aerts gebruikt in deze gevallen een vereenvoudigde linguale techniek, 2D. Onderstaande patiënte werd vroeger al in alio loco orthodontisch behandeld, maar haar tanden gingen opnieuw verschuiven. Er werden 2D brackets geplaatst. De eerste foto werd genomen bij het begin van de behandeling, de tweede foto na exact 5 weken (!) therapie.

Hierbij moet opgemerkt worden dat de tanden niet bij iedereen even snel verplaatsen, en dat sommige tandbewegingen meer tijd vergen dan andere.
2D linguale techniek is minder kostelijk dan Incognito. De blokjes zijn erg dun en veroorzaken weinig hinder, alhoewel een linguale beugel toch altijd wat meer gewenning vergt dan gewone blokjes.

(Behandelaar: J.Aerts)

Deze volwassen patiënt werd vroeger reeds uitgebreid orthodontisch behandeld, maar na verloop van tijd gingen zijn tanden opnieuw verschuiven. Boven stonden de tanden wat onregelmatig, de bovenste tanden kwamen ongeveer een vijftal mm naar voor, en onder was er een beetje plaatsgebrek. Bovendien stond het middelpunt van boven niet helemaal goed maar een paar millimeter naar rechts. Zijn voorste tanden waren wat verkleurd door trauma en ontzenuwing.

De patiënt wenste zo weinig mogelijk zichtbare apparatuur, er werd een cross-over behandeling gestart. Bovenaan kreeg hij linguale apparatuur (INCOGNITO) ,onder werden gewone blokjes gebruikt, om de kosten wat te drukken. Er werd links een tand verwijderd ,en vervolgens werd een schelpje gekleefd om de ruimte te camoufleren.

De tanden werden terug naar elkaar geschoven, de voorste tanden gingen mooi recht staan en naar achter, en het middelpunt schoof opnieuw naar het midden.Door het verschuiven van de tanden paste het gebit niet meer goed op elkaar. Daarom droeg de patiënt de laatste 5 weken heel intensief elastiekjes waardoor het gebit opnieuw netjes aansloot.

De aktieve behandeling duurde iets minder dan 2 jaar.

(Behandelaar: Johan Aerts, 2012)

Als we jonge patiënten behandelen ,proberen we altijd het best mogelijke resultaat te bereiken. Mooi uitgelijnde tandenbogen ,die goed op elkaar passen. Bij volwassen patiënten is dit soms anders. Een volwassen patiënt kan vaak al vele jaren perfect functioneren met een gebit dat niet helemaal goed samenpast, maar enkel een probleem hebben met enkele snijtanden die scheef staan, of een tand die niet helemaal in de rij staat. Vaak is het dan beter, enkel dit “deelprobleem ” op te lossen, en niet te trachten het hele gebit om te bouwen. Zo ook bij deze vijftigjartige patiënt ,die zich al erg lang stoorde aan een snijtand die scheef stond.

Omdat het een relatief eenvoudige behandeling was, werd er gestart met 2D linguale apparatuur. Hij moest beroepsmatig veel praten , en daarom werd er gekozen voor onzichtbare apparatuur die ook de uitspraak niet teveel stoort.

Na 6 maanden kon de apparatuur terug verwijderd worden. De tand was mooi ingelijnd. Enkel de kleur, die te wijten is aan een oude vulling ,kan nog wat worden bijgewerkt. Ter hoogte van de achterste tanden was er een kruisbeet, maar dit stoorde de patiënt hoegenaamd niet. Daarom werd hier ook niks aan gedaan. Was dit een perfect behandelingsresultaat? Absoluut niet, maar het kwam wel perfect overeen met de verwachtingen van de patiënt, en dit binnen een redelijke behandelingstermijn en met aanvaardbare kosten.

(Behandelaar: Johan Aerts 2013)

Als orthodontist zien we meer en meer volwassen patiënten, die vroeger, als kind of adolescent ,reeds een orthodontische behandeling lieten doen ,maar na een aantal jaren zijn de tanden terug wat verschoven. Deze patiënten wensen eventueel wel een correctie maar zien het niet zitten om opnieuw met “blokjes” te lopen.

Vaak betreft het hier vrij eenvoudige en korte herbehandelingen,en die kunnen perfect gebeuren met onzichtbare apparatuur. Dit en de relatief korte duur van deze beperkte correcties maken het voor de meeste patiënten een aanvaardbare optie.

Deze jonge patiënte werd vroeger reeds bij een collega behandeld, met een mooi resultaat , maar het draadje dat haar snijtanden op de plaats moest houden brak na enkele jaren, en de tanden gingen verschuiven.

Er werden linguale brackets gekleefd, en de tanden bewogen vrij snel.

Na een zestal maanden was het probleem opgelost, en er kon een nieuwe draad gekleefd worden.

Veel van deze patiënten vragen of hun uitspraak niet teveel zal beïnvloed worden door deze linguale blokjes. Dit valt erg goed mee. 2D-brackets zijn slechts 1,1 tot 1,2 mm dik ,en veroorzaken meestal weinig hinder.

(Behandelaar: Johan Aerts 2013)