Behandelingen – Traumatisch Tandverlies

Behandelingen – Traumatisch Tandverlies

Ongeveer 30% van de kinderen heeft ooit een ongelukje waarbij tanden beschadigd raken. Als het ernstig is kan er een tand verloren gaan. Dit noemen we avulsie. Soms kan zo’n tand terug worden ingeplant, maar als er teveel tijd overheen gaat of de uitgeslagen tand slecht bewaard werd, dan lukt dit niet.

Volgende patiënte verloor een snijtand, die nadien terug werd ingeplant. De tand vergroeide met het bot en de wortel ging nadien verloren. Omdat er plaatsgebrek was in boven- en onderkaak werd de aangetaste snijtand ( de tand die in het midden hoger staat ) verwijderd, samen met nog een tand boven  en twee  andere tanden in de onderkaak.

De tanden werden orthodontisch verplaatst, de ruimtes werden opnieuw gesloten en de laterale snijtand werd naar het midden verschoven om de ruimte van de geëxtraheerde snijtand op te vullen.

De snijtand werd nadien perfect opgebouwd met kunststof, zodat zelfs voor een expert het verschil tussen de goede en de opgebouwde snijtand nog nauwelijks te zien is.

(Behandelaar: J. Aerts)

Dit patiëntje verloor bij een ongeval op jonge leeftijd zijn 2 voorste snijtanden. De andere tanden kwamen meer naar het midden door, zodat de ruimte vanzelf al veel kleiner werd. In de onderkaak waren er toen 2 tanden “teveel”, met een fors plaatsgebrek tot gevolg. Er werden 2 tanden verwijderd, en alles werd met blokjes opgeschoven.Uiteindelijk eindigden we met 2 mooie en goed passende tandbogen.

De ruimte tussen de boventanden werd niet helemaal  gesloten zodat de tandarts de smalle snijtanden wat breder kon maken. De puntige hoektanden werden ook mooi “omgebouwd”. Het gebit werd volledig hersteld zonder valse tanden of implantaten. Uiteindelijk kostte de hele behandeling aan de patiënt amper 1/3 van de prijs van 2 implantaten en kronen.

(Behandelaar: J.Aerts)

Sommige behandelingen verlopen volgens een bepaald stramien, bij andere behandelingen is dit niet het geval, en is het echt maatwerk omdat de beginsituatie uniek is. Deze jonge patiënt verloor op jonge leeftijd een snijtand, die moest worden verwijderd omwille van een geminatie ( samengroeien van 2 tandkiemen). Bovendien stonden bij het toebijten de bovenste snijtanden achter de ondertanden, een kruisbeet.

In een eerste fase werd, met behulp van een losse beugel boven en blokjes onder, de verhouding tussen boven- en ondergebit gecorrigeerd.

Na het wisselen van alle tanden bleek er in de onderboog te weinig ruimte en werden er 2 tanden verwijderd. Ook in de bovenkaak werd nog 1 snijtand weggenomen, om de symmetrie te herstellen. Nadien werden met vaste apparatuur (blokjes) de boven- en de ondertanden mooi gecorrigeerd en alle ruimtes gesloten. In de bovenkaak werden de kleine snijtanden in het midden geplaatst, en er werd wat ruimte gelaten om nadien de tanden te verbreden.Toen de blokjes werden verwijderd werden de tanden even vastgekleefd met een stevige draad, zodat er geen verschuivingen konden optreden.

Vervolgens werden de voorste tanden opgebouwd met composiet d.m.v. een “natural layering techniek.” Voor een tandarts die deze techniek goed beheerst ,zoals hier het geval was, kan er een zeer esthetisch en quasi-perfect resultaat bekomen worden.

(Behandelaar: Johan Aerts 2014 . Cosmetische tandheelkunde: Prof.M.Peumans K U Leuven : 2014)