Cosmetische Brackets

Cosmetische Brackets

De laatste decennia vinden volwassenen vaker de weg naar de orthodontiepraktijk.

De meeste volwassen patiënten hebben weinig problemen om een jaar of langer met metalen blokjes behandeld te worden, maar voor een aantal onder hen is de esthetische drempel  te hoog . Zij kunnen geholpen worden met cosmetische , keramische brackets. Deze blokjes zijn eigenlijk ongeveer hetzelfde als de metalen blokjes, even sterk en betrouwbaar, alleen zijn ze transparant, en bijgevolg veel minder zichtbaar.

Cosmetische brackets hebben echter ook een paar nadelen .Vooreerst zijn ze  duurder dan gewone metalen brackets . Ze zijn meestal ook wat dikker en groter, en ondanks dat de moderne brackets absoluut niet verkleuren en mooi helder blijven, hebben de ligatuurtjes, dat zijn de elastiekjes waarmee de draden worden ingebonden, nog steeds erg de neiging om te verkleuren onder invloed van voeding, en vooral bij rokers.

We lossen dit op door zelfligerende brackets te gebruiken. Deze brackets zijn volledig transparant, en de draden worden met behulp van een slotje  bevestigd, waardoor er geen elastiekjes meer moeten gebruikt worden. Indien mogelijk gebruiken we in dit geval ook draden met een witte coating.

Helemaal onzichtbaar zijn cosmetische brackets echter niet .Hiervoor verwijs ik naar de rubriek “Linguale apparatuur.”

(Illustratie: Orthodontiepraktijk Aerts)

Ortho Aerts Cosmetische Brackets