Ortho Bij Volwassenen

Orthodontie Bij Volwassenen

Een orthodontische behandeling is op elke leeftijd mogelijk. Uiteraard zijn de spelregels bij volwassenen iets anders dan bij jongere patiënten.

Bij patiënten die nog volop aan het groeien zijn kunnen we, zij het in beperkte mate, de groei van de kaaksbeenderen controleren .Dit kunnen we uiteraard bij volwassenen niet meer. Bovendien zijn bij de iets oudere patiënten er soms al tanden verloren gegaan, is het parodontium wat aangetast, of zijn er kronen ,bruggen of implantaten aanwezig. Uiteraard zullen we onze behandeplanning hieraan moeten aanpassen

Engstand van de tanden of spleetjes tussen de tanden maken het moeilijker om het gebit te reinigen, kunnen leiden tot tandbederf, tandvleesproblemen en zelfs loskomen en verlies van tanden. Een slecht passen van het gebit kan in sommige gevallen zelfs ernstige kaakgewrichtsproblemen veroorzaken. Een slechte beet kan kauwmoeilijkheden, schade aan bot en ondersteunende weefsels of abnormale slijtage van het gebit tot gevolg hebben.

Ook het esthetische aspect van het gebit is belangrijk. Een mooi gebit kan uw zelfvertrouwen verbeteren. Vele onbehandelde orthodontische afwijkingen kunnen zelfs nog erger worden bij het verouderen. 

Zullen brackets passen bij je levensstijl?

Je zal merken dat dat geen probleem blijkt te zijn. Je kan eigenlijk alles blijven doen – zingen, muziekinstrumenten bespelen, uit eten, kussen…

De huidige technologie laat toe dat de mensen zich beter voelen over hoe ze eruit zien met brackets dan vroeger. De metalen brackets zijn veel kleiner geworden. Ceramische brackets zijn nog minder opvallend.

Bovendien is het ook perfect mogelijk eigenlijk alle behandelingen uit te voeren met linguale apparatuur, hierbij zitten de blokjes aan de binnenkant van de tanden.

De moderne technieken maken de orthodontische behandelingen  in ieder geval veel comfortabeler.

Kom je in aanmerking voor een orthodontische behandeling?

Een raadpleging bij een orthodontist is de beste manier om te weten of een orthodontische behandeling voor U nuttig kan zijn. De toestand van tanden, tandvlees en ondersteunend bot zijn de belangrijkste factoren om te weten of een behandeling mogelijk en/of wenselijk is.

Na een initieel onderzoek kan je al een idee krijgen over een behandeling en kostprijs. Daarna zal er een uitgebreid onderzoek volgen met röntgenopnames, afdrukken en foto’s. Het gebit is bij iedereen verschillend. Na een zorgvuldige analyse zal de orthodontist dan met U de noodzakelijke correctie bespreken.

Waarom bij een orthodontist?

Het is een belangrijke beslissing een orthodontische behandeling te starten. Maar ook de keuze bij wie is belangrijk. Een orthodontist is een specialist in de diagnose, preventie en behandeling van tandafwijkingen en faciale onregelmatigheden. Iedere orthodontist is tandarts, maar slechts enkele van de tandartsen worden orthodontist na een bijkomende vierjarige fulltime universitaire opleiding.

Wanneer je een orthodontist zoekt: alle actieve leden van de BBNO zijn erkende specialisten. Iedereen heeft aan de voorwaarden tot erkenning voldaan. Om een geschikt orthodontist te vinden kan je  aan je familie – tandarts vragen, of op de website http://www.BBNO.be gaan kijken.

Teamwork.

Om een mooi en gezond gebit te bekomen moeten de orthodontist, de familie – tandarts, de patiënt en in sommige gavallen nog andere specialisten samenwerken. Meestal doet de orthodontist het onderzoek, maakt de planning voor wat betreft het rechtzetten van de tanden en de kaken. De tandarts zorgt ervoor dat de tanden en tandvlees gezond blijven. De patiënt moet medewerking verlenen en de raadgevingen en instructies van de orthodontist en tandarts strikt opvolgen.

Omdat de mondhygiëne zo belangrijk is tijdens een orthodontische behandeling, moeten de regelmatige bezoeken aan de tandarts eveneens doorlopen.

Het is noodzakelijk dat de patiënt eetgewoonten aanpast om de apparatuur niet te beschadigen, en dus zo de behandeling niet doet vertragen.